Capitol

Kvartersbiografen Capitol på Sankt Eriksgatan 82 i Stockholm har nu efter en omfattande ombyggnad öppnat. En vuxnare filmupplevelse i en stilfull tjugotalsmiljö, med både ny och klassisk film samt mat och dryck som kan förbeställas till bordet bredvid din biofåtölj.

Ansvarig arkitekt för ombyggnaden har varit E/S-A Arkitekter genom Sofie Dahlstedt SAR/MSA. Inredning projekterad av E/S-A efter ett koncept framtaget av Filip Svensson och Sandra Wall från Tengboms inredningsstudio.

CAPITOL
Uppdragsgivare-
Omfattning-
ProjektstatusFärdigställt 2018

ÖPPNAR I NY SKRUD

Biografen byggdes 1926 som Vasastans största och finaste biograf. Den stängdes 1985 och har efter det använts som teater, TV-studio och repetitionslokal. Vi har haft nöjet att rita om denna fantastiska lokal till en modern men klassisk biograf bestående av två stora bekväma biosalonger, en lyxig foajé med barservering och en mysig bistro.20-talets Art Déco-stil känns igen i detaljerna. Pelare, räcken och stuckatur i foajén, det gamla ridåmaskineriet längst bak i salong två och inte minst böjningen och räcket på balkongen i salong ett – utgångspunkten har varit att bevara alla originaldetaljer i den mån det har varit möjligt.

Helheten är något nytt, men 20-talets Art déco-stil känns igen i detaljerna och mycket av originalen är bevarade.

E/S-A Arkitekter
Sofie Dahlstedt - Arkitekt SAR/MSA Ledningsgrupp
Moa Maurex - Arkitektpraktikant