Vallastaden

Vi har varit med och utvecklat Vallastaden i Linköping. I områdets norra del har vi ritat tre byggnadsskroppar med varierande uttryck. Härifrån är det nära till natur, rekreation, utbildning och stadspuls.

Vårt bidrag om 71 lägenheter och fem lokaler är uppdelade i två flerbostadshus och ett radhus. Därtill har vi ritat kvarterets felleshus, ett kombinerat växthus och föreningslokal. Här hittar vi smarta och yteffektiva lägenheter mellan 1 – 5 rum och kök.

VALLASTADEN
UppdragsgivarePEAB
Omfattning71 Bostäder
5 Lokaler
ProjektstatusFärdigställt 2017

INNOVATION OCH MÅNGFALD

Byggnadernas olika sidor skiljer sig åt i fasadutformningen. Mot boulevarden skapas ett stadsmässigt uttryckt med mörkt tegel och mässingsfärgad aluminiumplåt. Fasaden mot universitetsområdet har i sin tur en strikt vit fasad där de gröna balkongerna är lekfulla inslag. Vallastadens detaljplan lade stor vikt vid att aktivera rummen mellan husen för att främja trygghet. Detta har vi tagit fasta på även vad gäller detaljeringsgraden. Åt gården syns därför en ökad detaljeringsnivå där vi valt varma material såsom värmebehandlat trä och mörk fibercement.Bostadshuset består av tre sammansatta, terrassbyggda huskroppar med varsitt trapphus. Strävan har varit att ge huset ett lätt och intressant intryck.

Huset ger dig en ny upplevelse från vilket håll du än närmar dig.

E/S-A Arkitekter
Jens Dahlkild - Arkitekt, Partner
Marcus Sonnelid - Arkitekt SAR/MSA, Partner, VD