︎

SOLBACKA
Norrtälje, 1975
Anders Diös AB Norrtälje

Kasper Salin-priset 1979
FRÅN ARKIVET - KASPER SALIN-PRISET 1979

Arkitekter Engstrand och Speek specialicerade sig tidigt på bostäder och har alltid arbetat för att utveckla bostadens arkitektur. I projekt S 1296 definerade man exempelvis under mitten på 70-talet ett snillrikt modulärt system baserat på enkla rumsenheter som pusslades samman i olika kombinationer och kom att bli vägledande för kontorets bostäder under lång tid. Systemet var ett tydligt ifrågasättande av funktionalismens avarter från det just genomförda miljonprogramet och möjliggjorde en nästan organiskt framväxande bebyggelse..

I boken Bostad är ett vackert ord skiver Claes Caldenby om Solbacka:
“Detta är ett tidigt exempel på Engstrand och Speeks enkla byggklotsar med små mått som ger bra rum och god byggbarhet, som skapar skyddade uteplatser och som genom förskjutningar lätt kan anpassas till terrängen eller som här till de stora ekarna på platsen. Husen saknar baksida.”

Projektet tilldelades Kasper Salin-priset 1979, något som är ovanligt för projekt uppfört som totalentreprenad. I motiveringen stod att läsa:
“... för uppbyggnadens plastiskt rika variationer inom ett helhetsgrepp, i förening med enskildheternas absoluta enkelhet. Husens röda falufärg och de vita snickerierna ger området en vänlig karaktär. Den enskilda bostadens rejäla brukbarhet är genomförd med subtilt nyanserade rumssammanhang och utblickar. Fjärran från sentimentalt historicerande har här formats hus och rum av en betagande friskhet.”

Nästa projekt ︎︎︎


E/S-A Arkitekter AB
Storgatan 23C, Stockholm
info@es-a.s
Instagram / Linkedin