E/S-A ARKITEKTER
Vi älskar bostäder


︎

FABRIKSPARKEN, Radhusen
Sundbyberg, 2019 och 2024
Skandia Fastigheter och Aros Bostad
Radhus, 8 st

Utsedd till Årets byggnad i Sundbyberg 2020
EGEN TÄPPA MITT I STAN

I mötet mellan de två kvarteren Alpha 1 och Tråden 1&2 i Sundbyberg har en gemytlig radhusgata smugit sig in mellan höghusen. Här står två plåtklädda längor på var sin sida av gränden och tittar på varandra - båda inspirerade av den industribebyggelse som tidigare funnits på platsen, men ändå med två tydligt egna karaktärer.

På den sydöstra sidan står Godsterminalen; en radhuslänga i suterräng med indragen tredje våning och pigga gula fönster och dörrar. Radhusen i Godsterminalen har entré både från gatan och en våning upp från den lummiga gården där den nedre delen om så önskas kan agera som tonårsboende, användas till egen verksamhet eller hyras ut. Ett flexibelt boende som kan anpassas vartefter familjens behov ändras.

I Godsterminalen finns möjlighet till utevistelse på alla bostadsplan i form av förgårdsmark mot gatan längst ner, uteplats mot gården en trappa upp och en stor takterrass i fint kvällssolläge som nås via det generösa föräldrasovrummet med tillhörande klädkammare på plan tre. 

På den nordvästra sidan står Verkstaden med sin friare volym. Här är enheterna djupare och smalare men separeras tydligt med utskjutande del för förråd och entré som skapar en privat sfär trots den täta bebyggelsen. Det nedersta planet inrymmer sociala delar med kök och vardagsrum och uteplats mot gården. En trappa upp finns bostadens tre sovrum och högst upp en ateljé med stor takterrass som sträcker sig från gatusidan till gården och ger möjlighet till både sol och skugga under hela dagen.

Godsterminalen tilldelades som del av kvarteret Alpha 1 utmärkelsen Årets byggnad i Sundbyberg 2020.

Läs mer om kvarteret Alpha 1 här
Läs mer om kvarteret Tråden, del 1 här
Läs mer om kvarteret Tråden, del 2 här

Nästa projekt ︎︎︎


ES-A Arkitekter AB
Storgatan 23C, Stockholm
info@es-a.s
Instagram / Linkedin